U heeft besloten om een hondje aan te schaffen.

U weet inmiddels of u een teefje wilt of een reu, u heeft goed geïnformeerd wat voor u het beste is en bij u past.

U heeft besloten dat het een huishond wordt of u wilt er mee gaan showen?

Voor het laatste moet u absoluut een hondje met fci stamboom aanschaffen.( geen arfe stamboom, daar kunt u niets mee)

En dan breekt de dag aan voor het mooiste van alles, u gaat op zoek naar dat lieve en mooie pupje waar u al zolang naar uit kijkt.

 

Als u een fokker gevonden heeft zijn er een paar zaken waar u absoluut naar moet kijken:

1: Is de moeder aanwezig?

2: Is de pup bij 6, 9 en 12 weken geënt en zijn de entingboekjes in orde?

3: zijn de hondjes in de huiskamer, spelen zij vrij in het rond en zijn ze spontaan?

4: Is vader aanwezig? of is daar informatie en foto van?

5:Zijn er foto`s en filmpjes van de bevalling en de eerste weken van de pups, iedereen heeft tegenwoordig een camera en maakt overal foto`s van en zetten dat op facebook of eigen sit'?.

6: Ziet alles er schoon en opgeruimd uit, geen vies nest en dergelijke?

7: Vraag of dit het eerste nestje is, zo niet, dan kunt u via andere kopers informeren naar de fokker.

8: Maken ze tijd voor u, kunt u bijvoorbeeld het hondje reserveren, krijgt u eerst even een paar dagen bedenktijd en mag u regelmatig komen kijken als u besluit om definitief te reserveren.

9: Word er een contract opgesteld? Ook een huisfokker die voor plezier fokt, zal een contract hebben, vooral om het hondje te beschermen tegen doorverkoop e.d., maar ook om u garantie te willen geven.

10: Een goede fokker zal ook bepaalde dingen aan u vragen, niet elke koper is geschikt voor een chihuahua, voordat de fokker besluit dat u een hondje mag kopen, zal de fokker ook uw gezinsituatie e.d willen weten.

11: Vraag altijd om erfelijkheid onderzoeken, stamboom geeft alleen de afkomst aan, maar zegt niets over gezondheid en erfelijke afwijkingen, vooral patella keuring is belangrijk bij chihuahua, met stamboom hoort gewoon gekeurd te zijn, er zijn geen regels zonder stamboom, maar ook daar hoort eigenlijk een patella test bij gedaan te zijn, vraag er dus gewoon om.

12: Het is in de wet bepaald dat een pup niet voor week 7 gescheiden mag worden van moeder, eigenlijk is dat al te vroeg, maar let dan in ieder geval op dat de pup gechipt is en aangemeld voordat u het mee neemt.

13: Controleer of de pup gechipt en aangemeld is op naam van de fokker.

Vanaf april 2013 is het verplicht om voor week 7 de pup te chippen en voor week 8 te registreren door de fokker en op naam van de fokker.

Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.( niet chippen en melden kan de boete oplopen tot €  19.000,-)

Nederlands chipnummer begint met 528, staat er een ander nummer dan heeft u te maken met een import hondje.( denk erom, gerafineerde broodfokker chipt zelf met nl nummer of heeft een dierenarts die meewerkt, helaas zijn die er ook)

14: En tot slot kunt u ook nog via google even naam, telefoonnummer en andere gegevens van de fokker invoeren en kijken wat daar uitkomt, u zult versteld staan wat u soms tegenkomt..

Mocht u dus een hondje kunnen kopen en de meesten van bovenste punten word niet aan voldaan, gaat u er dan maar vanuit dat u met een broodfokker te maken heeft en kunt u beter verder kijken, vooral als er geen moederhond aanwezig is.( lees onze pagina broodfok)

Een goede (hobby) fokker zal aan alle bovenstaande punten voldoen.

Natuurlijk heeft u eerst goed nagedacht of het in uw leven en uw gezin past de komende 15 jaar.

Helaas denken veel mensen dat het speelgoed is en het kunnen dumpen als ze er flauw van zijn, maar het is een zeer trouwe metgezel die het op prijs stelt als u zijn/haar leven van de wieg tot de dood begeleid, daarom nog even onderstaand berichtje van de hondjes.